Komplett sångteknik

Complete Vocal Technique översätts till Komplett Sångteknik på svenska. Vi använder förkortningen CVT när vi pratar om denna teknik.

CVT är en sångteknisk metod oberoende av genre och med sin egen sångterminologi. Den danska sångerskan och röstforskaren Cathrine Sadolin har efter ca 25 års gedigna forskning utvecklat denna teknik som resulterat i en bok med samma namn. Sadolin har även startat skolan Complete Vocal Institute dit sångare från hela världen söker sig (däribland Mirjana på Röstcenter) för att gå allt ifrån en 5-dagars sångkurs till en 3-årig lärarutbildning.

Namnet Complete Vocal Technique står för att tekniken inkluderar alla ljud vi kan producera med rösten. Tack vare den "strikta terminologin" så finns det ett konkret språk med vilket vi kan prata om rösten på detaljnivå. Terminologin hjälper oss att definiera hur man som sångare eller talare vill låta. Metoden hjälper oss också att upptäcka och lösa röstproblem, både i tal och sång.

Tekniken ger omedelbara resultat när vi hittar rätt. CVT delar upp rösten i fyra olika funktioner; neutral, curbing, overdrive och edge. När man känner till och hanterar reglerna för var och en av de fyra funktionerna kan man snabbt uppnå full kontroll över rösten. Detta innebär att alla kan lära sig att sjunga och att så kallade "tondöva" inte existerar.

Med Komplett Sångteknik kan man också råda bot på röstproblem och skador. 90% av alla röstskador kan härledas till en felaktig användning av rösten. Dessa kan undvikas genom kunskap och användning av de fyra funktionerna.

Kom på en workshop om "Introduktion till Komplett Sångteknik".
Mirjana Petrova på Röstcenter håller grundkurser och fortsättningskurser i tekniken.
Förmiddagen består av föreläsning och workshop och eftermiddagen ägnas åt masterclass/individuell sångcoachning inför övriga kursdeltagare. Det finns plats för endast 5st aktiva sångare - det är alltså först till kvarn som gäller! Man får 30minuter på sig och det kommer att finnas en proffessionell pianist på plats.
Du kan även välja att komma som passiv sångare och sitta med under hela dagen men inte få någon individuell coachning.

Kommande datum för workshops:
Grundkurs innebär:
grunderna i Komplett Sångteknik. Vi sjunger mycket på de fyra funktionerna neutral, curbing, overdrive och edge. Sånglektioner sker inför gruppen under coachning av Mirjana. Man kan välja att ta sånglektion (aktiv) eller bara vara med och lära sig av de andra (passiv).

Fördjupningskurs innebär: fördjupad kunskap i grunderna samt tillägg av bland annat effekter (t.ex. distortion, rattle, vibrato och många fler!). Sånglektioner sker inför gruppen under coachning av Mirjana. Man kan välja att ta sånglektion (aktiv) eller bara vara med och lära sig av de andra (passiv). 

DATUM för 2021 kommer...